Boala parodontală

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală este o afecțiune provocată de bacterii, afectând milioane de oameni din întreaga lume. In evolutie, afectează mai întâi gingia si apoi conduce la pierderea osului din jurul dintelui.

Bacteriile se acumuleaza pe dinte, la baza acestuia, sub forma de placa bacteriana (o pelicula fină care adera de coroana și rădăcina dinților) si de tartru. Treptat apare separarea gingiei de dinte si se formează pungile parodontale – ”buzunare” pline cu bacterii care se impregnează în rădăcină, în gingie și conduc la ”dizolvarea” osului care susține dintele.

Boala parodontală se instalează de cele mai multe ori lent și evoluează ”mut”, fără o simptomatologie care să îl alarmeze pe pacient.

5 semne că poti avea boală parodontală

  • Gingii roșii, umflate sau gingii retrase
  • Sangerare gingivala
  • Miros neplăcut la nivelul cavității orale
  • Alungirea dintilor sau modificarea poziției acestora
  • Mobilitatea dintilor – apare în stadii avansate si este cauzata de distrugerea osului din jurul dintelui.

Tratamentul bolii parodontale este complex, iar cheia succesului constă în formarea unei echipe între specialist și pacient. Implicarea pacientului este la fel de importantă ca procedurile efectuate de medic, si eforturile unuia nu pot fi eficiente fără implicarea celuilalt.

In prima etapă a tratamentului, se elimină cauza afecțiunii printr-un tratament minutios care implică curățarea fiecărei suprafețe dentare afectate de boala.

Ce este important să facem, ca pacient, pentru succesul tratamentului bolii parodontale?

  • Este important ca pacientul cu boală parodontală să își însușească tehnici deigienă special adaptate fiecărui pacient în parte. Medicul va discuta și perfecționa împreună cu pacientul aceste tehnici încă de la începutul tratamentului. Astfel se previne realipirea bacteriilor pe rădăcinile dinților, ceea ce ar conduce la reactivarea bolii.
  • Să ne prezentăm la medic pentru controale periodice, la fiecare trei – șase luni pentru a asigura buna evoluție a tratamentului.
  • Boala parodontală este în strânsă legătură cu sănătatea generală a pacientului. Anumite probleme de sănătate pot agrava boala parodontală, iar aceasta poate conduce la diferite probleme de sănătate. La începutul tratamentului, e important să efectuăm o serie de analize medicale care sa ne arate cum putem ajuta organismul să se refacă în urma tratamentului.

Care sunt procedurile pe care specialistul le poate efectua pentru a trata parodontală si pentru a evita pierdea dinților?

BOALA PARODONTALĂ SE TRATEAZA!

In primul rand, în boala parodontală este important să tratăm cauza. Fiecare suprafață afectată de boală trebuie curățață și dezinfectată minuțios printr-o procedură numită chiuretaj parodontal și planare radiculară. În urma acestui tratament, ”buzunărașele” formate în jurul dinților se inchid, iar gingia se realipește pe dinte. În acest moment trebuie să ne asigurăm că organismul dispune de toate resursele necesare pentru vindecarea și remineralizarea osului.

Pentru a ne asigura de o bună dezinfecție si bioregenerare a organismului apelăm la proceduri moderne asistate de laserul parodontal.

In funcție de cât de grav este stadiul bolii, la unii pacienți, în urma tratamentului parodontal asistat de laser se obține o stabilizare a bolii, organismul se recuperează eficient si este necesară doar monitorizarea prin consultații periodice.

În alte cazuri, putem apela la proceduri de chirurgie parodontală. In functie de situație, pacientul poate beneficia de tehnici de regenerare parodontală cum sunt: adiția de os sau adiția de gingie.

Știai că?...

  • Parodontoza (boala parodontală) trebuie tratată înainte de terapia cu implanturi și de realizarea unei lucrări protetice pentru succesul pe termen lung al tratamentului?
  • Parodontoza (boala parodontală) apare mai frecvent și este mai severă la pacienții cu probleme de sănătate generală (diabet, hipertensiune arterială) și la femeile gravide sau care alăptează?
  • Parodontoza (boala parodontală) accentuează o serie de probleme de sănătate generală, cum sunt bolile de inimă?

paradantoza1 paradantoza2 parodontoz4 paradantoza3 paradantoza-befor paradantoza-after
paradantoza1 paradantoza2 parodontoz4 paradantoza3 paradantoza-befor paradantoza-after