Atunci când caria dentară nu este tratată în stadiu incipient, bacteriile care se dezvoltă în interiorul acesteia pot afecta nervul dintelui. In această situație putem spune că ne confruntăm cu o carie complicată.
In cazul cariilor complicate, apare frecvent durerea la rece, la cald, la dulce sau la masticație. Uneori ne putem confrunta cu o durere continuă, foarte puternică, iar tratamentul acestei situații reprezintă o urgență și se poate efectua numai prin prezentarea în cabinetul de medicină dentară.Administrarea antibioticul fără recomandarea medicului poate avea efecte negative asupra sănătății și nu rezolvă problema. Prin amânarea tratamentul, se poate ajunge, din păcate, la pierderea dintelui afectat.
Caria complicată se poate trata prin tratament de canal. Acesta constă în îndepărtarea nervului din interiorul coroanei si a canalelor din rădăcina dinților și prin efectuarea unei obturații de canal (umplerea canalelor cu materiale care le sigilează, împiedicând astfel pătrunderea și dezvoltarea bacteriilor).
În mod constant, tratamentul de canal trebuie urmat de refacerea țesuturilor dintelui distruse prin carie.